Головна Стійкість троянди

Стійкість троянди

Дуже часто мені, як людині, яка має відношення до вирощування троянди на зріз, мої друзі і знайомі ставлять одне і те ж питання: як зробити так, щоб куплений мною букет довше «стояв» вдома у вазі?


На стійкість у вазі впливають, без перебільшення, сотні факторів під час процесу вирощування, зберігання в холодильниках та передпродажної підготовки. Це, наприклад, мікроклімат в теплиці, кількість використовуваних хімікатів при вирощуванні, склад живильного розчину в торговій тарі, тривалість транспортування без води і т.д., і т.п. Деякі з них зменшують «життя у вазі» на кілька годин, деякі на кілька днів, але жоден з цих факторів не здатний створити ситуацію, коли ви принесли букет додому і через дві години він «повісив голови». «Старість» троянди тут так само ні до чого. Троянда «вчора з грядки» і троянда «два тижні в холодильнику» відрізняються один від одного, в першу чергу, часом відкриття при кімнатній температурі, насиченістю кольору бутона, наявністю або відсутністю плям або «потертостей» на пелюстках і тільки в останню чергу стійкістю.


Причому, перша повинна нас радувати 2-3 тижні, а друга 1-2. Авторитетно заявляю, перш ніж сорт надходить в промислове виробництво, селекційні компанії обов'язково роблять тест на "vase life" і, якщо він менше двох тижнів, сорт в виробництво не йде. Єдиний глобальним фактором, який «множить на нуль» всі зусилля селекціонерів, виробників і продавців троянд – це вологість. Давайте спробуємо простежити режими вологості через які проходить троянда з моменту її народження і до моменту постановки в вазу у вас вдома. Отже, в теплиці завжди встановлена ​​вологість 75%. Це ідеальна вологість для розвитку та інтенсивного росту куща троянди. Є безліч систем, що відповідають за підтримання цього параметра, починаючи від системи опалення та закінчуючи туманом високого тиску. Не всі вони справляються ідеально зі своїм завданням, однак, середньодобова вологість протягом усього періоду росту і дозрівання троянди знаходиться в межах від 70 до 80%. Після зрізу троянда надходить в холодильник. Вологість в холодильнику коливається від 85 до 92%. Потім на торговельну точку.


Тут варіантів може бути маса: закритий ринок без опалення, холодильна камера в квітковому салоні, підземний перехід, але у всіх цих місцях вологість, за винятком літнього періоду, так само відносно висока. А ось у фіналі, тобто у вас вдома, букет потрапляє в приміщення де вологість рідко буває вище ніж 30%, а у багатьох любителів ходити по будинку в трусах падає нижче 15%. Ось це і є найбільш згубним фізіологічним фактором для продовження життєдіяльності троянди. Устячки листової пластини болісно намагаються закритися для того щоб зменшити випаровування з поверхні листа, але повноцінно зробити цього не можуть, оскільки вони «не натреновані» до настільки різкої зміни вологісного режиму. І, як наслідок, майже миттєва смерть.


Повірте мені, якщо ви, відповідно до рекомендацій доктора Комаровського, завалити свою квартиру зволожувачами повітря і досягнете результату при якому вологість повітря не падатиме хоча б нижче 60%, то троянда буде стояти у вас мінімум місяць, а якщо у неї ще буде доступ до непрямих сонячних променів, то вона пустить коріння в воді і вистрілить нові пагони з ниркових пазух. Але, напевно, не всім комфортно пробиратися по своїй квартирі розштовхуючи хмари туману, виробленого увлажнителями, або поставити букет на заскленому балконі, де йому буде добре, але ви цього не побачите. Адже ми купуємо квіти для того щоб вони нас радували, а не «напружували». Так що ж робити для того щоб через пару годин після того як подарували букет прекрасних троянд не побачити заплакане обличчя коханої і не почути крики на кшталт: « Все! Я так і знала, ти мене більше не любиш, твої квіти всі зів'яли!!!» Є один спосіб. Він не працює на 100%, як наприклад батарея зволожувачів, але, однозначно, підвищить шанси на виживання до 90-95%.


По-перше, просимо завернути в магазині троянди в не перфоровану плівку. Не розпаковуючи целофан, удома підрізаємо стебла троянд на 2-3 см і ставимо букет в вазу на 15-20 см наповнену водою. Всякі «народні» добавки, по типу цукру, лимонної кислоти тощо., ні в якому разі не використовуємо. Максимум, пакетик спецпродукту (типу Vaselife), купленого в тому ж магазині. Таким чином ми даємо троянді час адаптуватися до нових умов, в слідстві блокування «не дихаючим» шаром поверхні більшої кількості листя.

По-друге, через добу-дві знімаємо плівку і видаляємо весь лист з кожного стебла, за винятком останніх 3-4 черешків з листям у верхній частині стебла. Таким чином ми зменшуємо загальну поверхню листя, з яких може випаровуватися волога. Води, що піднімається по стеблу, достатньо для того, щоб підтримувати життєдіяльність листя і бутонів. Не шкодуйте видаляти побільше листя, після постановки навіть в прозору вазу вид букета в цілому від цього тільки покращиться. Підрізаємо, ставимо в свіжу воду. Воду міняємо і підрізаємо стебла кожні два дні. Все кінець, насолоджуємося. Якщо ж вам вже подарували букет в папері, сіточці і т.д., відразу переходите до другого пункту, теж допоможе.


Віце-президент ТОВ «Камелія-PR» Загоруйко С.О.